Na czym polega uzdatnianie wody? - Necon Polska

Na czym polega uzdatnianie wody? - Necon Polska

Na czym polega uzdatnianie wody?

Dodał

W dzisiejszych czasach często słyszymy o potrzebie stosowania wyłącznie naturalnych i w pełni ekologicznych rozwiązań zarówno w gospodarce, przemyśle, jak i życiu codziennym. Z drugiej strony jednak, media regularnie „bombardują” nas informacjami o licznych epidemiach chorób, wywoływanych przez szereg wirusów i bakterii – głównie tych bytujących w wodzie – których nie potrafiono „unieszkodliwić” na czas i w dostatecznie skuteczny sposób.

My sami, wybierając się np. do SPA czy na basen, często stajemy więc przed poważnym dylematem i zadajemy sobie pytania: Czy ta woda naprawdę jest czysta, a my jesteśmy bezpieczni? Co ważniejsze – nasze zdrowie czy ochrona środowiska, któremu szkodzą dezynfekujące środki chemiczne? Czy istnieje jakiś optymalny sposób na likwidację wszystkich chorobotwórczych mikroorganizmów, gromadzących się w zbiornikach wodnych – bez konieczności użycia równie przecież szkodliwych środków chemicznych? Idealnym rozwiązaniem powyższego problemu, a jednocześnie odpowiedzią na nasze pytania, okazuje się być proces zwany „uzdatnianiem wody”.

Kiedy woda szkodzi

Choć popularnie nazywana „źródłem życia”, woda potrafi nastręczyć nam wielu kłopotów. Zwłaszcza wówczas, kiedy na pierwszy rzut oka zdaje się być zupełnie czysta, choć w rzeczywistości stanowi siedlisko wielu groźnych wirusów, bakterii i mikroorganizmów, o których istnieniu nie mieliśmy nawet pojęcia. Ich obecność i pochodzenie może być różne i zwykle ma wiele przyczyn. Do najczęstszych należą zanieczyszczenia środkami chemicznymi: organicznymi, nieorganicznymi lub radioaktywnymi, wprowadzonymi do wody w trakcie działań przemysłowych (np. poprzez ścieki, kontakt z odpadami komunalnymi lub spływami z terenów rolniczych, gdzie uprzednio użyto nawozów). Są to tak zwane „zanieczyszczenia sztuczne”. Równie wielkie zagrożenie stanowią tzw. „zanieczyszczenia naturalne”, choć te rzadziej bywają obecne w świadomości opinii publicznej. Należą do nich liczne związki pochodzenia organicznego, drobnoustroje, grzyby czy glony. Woda jest ich środowiskiem naturalnym, jednak ich przypadkowe spożycie może mieć zgubny wpływ na zdrowie człowieka.

Jak dochodzi do zakażenia?

Zarówno organizacje zajmujące się ochroną środowiska, jak i liczne koncerny, od wielu lat szukają więc skutecznego środka na jak najbardziej efektywne oczyszczanie wód. Problem stanowią nie tylko morza, rzeki czy stawy, ale także liczne zbiorniki wodne stworzone ludzką ręką. Należą do nich przede wszystkim: baseny, obiekty SPA, jacuzzi, termy i aquaparki. Poza tym, do zakażenia szkodliwymi drobnoustrojami może dojść nie tylko w miejscach publicznych, kiedy przebywamy na urlopie lub w pracy. O infekcje i choroby wodnego pochodzenia równie łatwo w naszych domach – dzieje się tak w momencie, kiedy w naszych prywatnych zbiornikach i instalacjach płynie jedynie częściowo oczyszczona woda, a my (sugerując się np. jej „chemicznym”, „chlorowym” zapachem) traktujemy ją jako w pełni bezpieczną i używamy jej lub pijemy, nie poddając uprzedniemu zagotowaniu. W ten banalny sposób możemy zarazić się wieloma chorobami, spośród których najbardziej niebezpieczna jest legionelloza, czyli popularna „choroba legionistów” – wywoływana przez szczepy legionella obecne w wodzie.

Uzdatnianie wody

Obecnie istnieje wiele sposobów na poprawę jakości wody – zarówno tej, w której zwykliśmy brać kąpiel, jak i tej przeznaczonej do picia. Jednym z nich jest proces uzdatniania wody, który ma na celu poprawienie jej jakości, w stopniu zależnym od jej docelowego przeznaczenia i potrzeb użytkowników. Woda pitna ma być bowiem najprecyzyjniej oczyszczona z wszystkich wirusów, grzybów, glonów i bakterii, które mogą stanowić zagrożenie dla ludzkiego organizmu. Ta przeznaczona do celów przemysłowych musi być natomiast na tyle miękka, by nie powodować szkód w instalacjach, maszynach i drogach jej przepływu.

Do najpopularniejszych metod uzdatniania wody przemysłowej (lub tej stosowanej w gospodarce) należą: zmiękczanie, likwidacja cząsteczek żelaza i manganu, demineralizacja, filtracja oraz tzw. odwrócona osmoza (usuwanie np. drobnoustrojów). Dla nas samych największą rolę odgrywa jednak proces dezynfekcji. To ona ma na celu usunięcie wszystkich cząsteczek chorobotwórczych, stanowiących zagrożenie dla naszego zdrowia i życia.

Jak dezynfekować?

Najbardziej popularnymi, a jednocześnie najczęściej stosowanymi metodami dezynfekcji wody jest jej chlorowanie (przy użyciu związków chloru), ozonowanie (przy pomocy cząsteczek ozonu) lub flokulacja (powodująca liczne reakcje chemiczne w wodzie, mające na celu jej docelowe oczyszczenie). Jak jednak udowodniono, każda z powyższych metod ma szereg skutków ubocznych – zarówno w przypadku maszyn czy instalacji, w których jest gromadzona, jak i dla naszego zdrowia. To właśnie dlatego tuż po kąpieli w basenie pieką nas oczy, a nasza skóra bywa podrażniona.

Najnowszą i najbardziej skuteczną, a przy tym – jak się okazuje – najbardziej bezpieczną metodą uzdatniania wody okazuje się być jej dezynfekcja przy pomocy jonów miedzi i srebra. Te bowiem, jako w pełni naturalne, nie tylko nie niszczą żadnych zbiorników i rur, ale również mają zbawienny wpływ na nasze ciało.

admin

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.